Er robotter gode eller dårlige for arbejdsmarkedet?

Et af de store problemer i dag for velfærdsstaten er at finde nok varme hænder, altså for eksempel hjemmehjælpere til de ældre, da det er for bekosteligt for staten. Derfor har der i de seneste år været en rivende udvikling i robotter og i ideen om, at robotter skal overtage noget af arbejdet fra de varme hænder.

På mange måder er dette smart. De opgaver som robotterne kan varetage er tit kedelige opgaver – der er for eksempel lavet en robotstøvsuger – og kan som sagt lette hjemmehjælperne i deres arbejde, så der måske også bliver tid til en ekstra kop kaffe med de ældre.

Det er ikke kun på ældreområdet, at robotter er på vej frem, men på hele arbejdsmarkedet, og robotter har især fyldt i nyhederne i lang tid. De kommer som en følge af, at virksomheder hele tiden vil optimere og effektivisere deres produktion, og dette kan selvfølgelig lade sig gøre i form af flere robotter i virksomhederne. Klik her for at læse mere om robotter.

På den anden side står skeptikerne, da det åbenlyse spørgsmål også er, om ikke robotterne kommer til at tage jobs fra almindelige mennesker. De fleste forskere siger nej, men at arbejdsmarkedet vil ændre sig markant i fremtiden, og at de fleste fuldtidsmedarbejdere måske vil gå ned i tid. Med andre ord vil det måske være muligt at skabe et arbejdsmarked, hvor den gennemsnitlige arbejdsuge er markant lavere end 37 timer.

Derudover omhandler diskussionen om robotter også, om det vil få store konsekvenser for eksempel at udskifte mange af de såkaldte varme hænder med robotter. Det er åbenlyst at man dermed mister mere af den menneskelige kontakt, men hvis den ekstra tid som hjemmehjælpere og lignende får så bliver brugt på kontakt med de ældre, vil det selvfølgelig have en positiv effekt.

De fleste mennesker, især børnefamilierne, er i forvejen rigeligt pressede. Stres er ved at blive en regulær folkesygdom og de fleste kender nogen, eller har selv prøvet, at gå ned med stres. Det er heldigvis en sygdom, der i dag er ved at blive taget mere seriøst, også af virksomhederne selv, men det er tit at der først bliver grebet ind, når det er gået galt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *